Početní stavy malých přežvýkavců se zvyšují

17.01.2014 11:52

Početní stavy malých přežvýkavců se zvyšují

Tradiční ovčácká konference pořádaná 8. až 9. listopadu v Seči v Železných horách má za sebou již šestnácté pokračování. Dvoudenní setkání chovatelů ovcí a koz, které režíroval Svaz chovatelů ovcí a koz v ČR, mělo na programu aktuální témata se zaměřením na evropskou legislativu, veterinární problematiku, šlechtění a konečně i chovatelskou praxi, doplněnou o možnosti odbytu produkce. Odborný program pak doplňovalo každoroční vyhodnocení soutěže o nejlepší chov podle produkce jehněčího masa na bahnici. Z celkového počtu 368 chovů zapojených do kontroly užitkovosti jich bylo 291 hodnoceno v kategorii malých chovů (do 49 bahnic), zbývajících sedmasedmdesát reprezentovalo chovatele s vyšším počtem zvířat.

V úvodním vystoupení předseda Svazu chovatelů ovcí a koz v ČR Ing. Vít Mareš informoval o vývoji v tomto odvětví živočišné výroby. Na adresu malých přežvýkavců dále uvedl, že nadále přetrvává trend postupného zvyšování početních stavů.

„Podle údajů Českého statistického úřadu se v současné době u nás chová 220 521 ovcí. V porovnání s loňským rokem je to sice bezmála o pět set kusů méně (přesně o 493 kusů), ale z pohledu zastoupení bahnic, které představují asi 70 % z celkového počtu ovcí se jedná o navýšení ze 120 254 kusů v roce 2012 na 125 136 bahnic. Z tohoto počtu bylo do kontroly užitkovosti zapojeno jen okolo třiadvaceti tisíc bahnic, což představuje podíl okolo dvaceti procent. A to není tolik, kolik bychom si s ohledem na testování plemenných beranů představovali. V kontrole užitkovosti ovcí byl zaznamenán rozvoj u dojených plemen ovcí, jejichž stavy se pohybují na úrovni okolo 900 kusů. V kontrole masné užitkovosti a plodnosti byl vykázán nejvyšší podíl masných a kombinovaných plemen ovcí, u nichž se dociluje zlepšení jak v reprodukci, tak růstové schopnosti,“ řekl mimo jiné Ing. Mareš.