Střiž ovcí z jiného pohledu

28.09.2010 21:51

Napadlo Vás někdy se zamyslet nad tím co je to střihání ovcí? Ale já tím nemyslím zbavení ovce její vlny nebo ostřihání potní vlny.

Spíš bych chtěl, aby chovatelé zadumali nad prací střihačů ovcí. 

    Za dobu, jenž se pohybuji mezi střihači ovcí sem ostřihal "spoustu" ovcí a potkal spoustu chovatelů i ovčáků po celé ČR. Mohu říci, že v zásadě jsou chovatelé takoví jaké si je páni střihači vychovají. Ale pozvolna se ztrácí domácí atmosféra, kdy si paňmámy hleděli mistra a podstrojovali mu nejrůznější dobroty,  skoro se i vytrácí pohostinství a úcta před jeho prací. V mých začátcích bylo na denním pořádku laskavé přivítání od chovatele a pohoštění v rámci práce a jejího rozsahu v režii chovatele. Dnes je to spíše vzácnost a na místo toho za vámi tak rychle zavřou dveře až se ani nestihnete umýt po špinavé práci. 

    Za službu střihání ovcí se účtuje v "kvalitních kruzích" pro velkou konkurenci jen směšná částka oproti jiným věcem, ale tato částka se již dlouhou dobu nemění, ačkoli se vše kolem zdražuje i slevuje. 

Pomohu Vám nahlédnout do soupisu věcí ukrývajícími se za prací střihače ovcí. 

Ke střihání ovcí je zapotřebí strojek, jenž se musí udržovat mazáním - opravami - atd, nože je třeba brousit a mazat, poraněnou ovci ošetřit dezinfekčním přípravkem, oblečení pro stříž ovcí prát a obměňovat, střihači ovcí po namáhavé práci musí uvolnit svaly a trénovat je, a tak není nic zvláštního si jednou za týden zajít na masáž nebo na plavání a saunu, no a v neposlední řadě platit daně :-(

Toto je jen pár základních věcí jenž se skrývají v pozadí práce střihače, lze k nim přidat i cestování za prací a s tím spojené náklady za ubytování a stravování, jenž jen málokteří chovatelé ocení.